Dirigent

Jan Groenendaal werd in 1965 geboren in Weesperkarspel. Een plaats tussen Amsterdam en Hilversum. Op jonge leeftijd ontwikkelde hij een voorliefde voor het orgel. Het Geestelijke lied en zijn passie voor muziek enthousiasmeerde hem om op jonge leeftijd naar de muziekschool te gaan.

Aansluitend volgde muzieklessen in de Grote Kerk Hilversum, Oude Kerk Barneveld en de Grote Kerk Weesp. Snel daarna volgde benoemingen als organist van de Grote Kerk Weesp en de Grote Kerk in Loenen a/d Vecht.

Om theorie en praktijk bij elkaar te brengen volbracht hij de vierjarige HBO muziekopleiding bij de Schumann Akademie.

Aansluitend op zijn orgelstudie professionaliseerde Jan Groenendaal zich in koordirectie met o.a. elementaire directietechnieken bij drs. Eduard Nieland. In de afgelopen twaalf jaar dirigeerde hij gemengde koren, mannenkoren, jongerenkoren en kinderkoren.

Naast het dirigeren van koren wordt hij ook regelmatig ingezet voor het begeleiden van koren en samenzangavonden in binnen en buitenland.

Met diverse CD opnamen vanuit de Grote Kerk Weesp, de Grote Kerk Loenen a/d Vecht en de Martini Kerk Bolsward was Jan Groenendaal ook de beluisteren bij het radioprogramma Zondagavond Orgelbespeling van de Evangelische Omroep.

Ook is hij bij deze omroep een aantal jaren fulltime actief geweest als adviseur van de afdeling muziek.

Naast de kooractiviteiten heeft Jan Groenendaal al vele jaren een eigen lespraktijk voor piano, orgel, keyboard en zanglessen. Sinds begin 2012 heeft hij ook een muziekpraktijk overgenomen in Loenen a/d Vecht. In deze praktijk heeft hij een, geheel in eigen beheer ontwikkelde, nieuwe lesmethode geïmplementeerd.